Joakim Rask svensk mästare i match

Fredag 30 juni 2017

I åttondelsfinalen mot norrmannen Aksel Olsen var Jocke tre ner efter 12 hål. Känsloutbrottet efter den korta puttmissen för birdie på det 12:e hålet fick mig faktiskt att tvivla men promenaden till 13:e tar någon minut och under den infann sig kamplusten. Ny delning på hål 13 efter ännu en missad birdieputt. På hål 14 kom den dock - birdien - som på allvar tog Jocke tillbaka i matchen. 15 och 16 vanns på par sedan norrmannen pressats efter fina utslag från Jocke. Ny propp på 17 och jag trodde det var klart men lite strul gjorde att spelarna delade på bogey och 1 upp till Jocke inför sista hålet. Och som han avslutade matchen. en ny kanondrive och ett litet fint inspel till metern från pin. Birdie för 2/0 och en plats i kvartsfinal mot Fredric Sundberg som i omgången innan besegrat Jacob Glennemo AIK.

Matchen skulle bli samma nagelbitare som den mot Olsen. Jocke började bra och var två upp efter fem hål men efter två mycket eleganta birdies från Sundberg var matchen lika efter sju hål. Sundberg hade nu en bra period i matchen samtidigt som Jocke inte riktigt fick i puttarna. En bogey på det tionde hålet från Jocke och två par på hål 11 innebar ett ner. En imponerande birdie från Jocke på det 12:e (par 5) och matchen åter lika. Nu började nerverna spela en allt större roll och båda spelarna började missa lite mer och flest missar från Sundberg. Delning på hål 13 och 14 men på det 15:e kunde Jocke dra fördel av en ny miss från Sundberg. Fortsatt nervöst spel från båda håll i den ganska kraftiga blåsten gjorde utgången oviss och inför det sista hålet var Jocke fortfarande 1 upp. Nya misstag från båda ledde fram till varsina bogeys och därmed hade AIK fått sin tredje svenske mästare i golf. Jocke Rask gör det som Niklas Bruzelius gjorde 2011 och Jesper Kennegård 2013.

Idag väntar semifinal mot dansken Daniel Lökke. I den andra semin möts dansken Viktor Österby och islänningen Axel Boasson som besegrade Jesper Kennegård i den första omgången.

Från greenkanten, Karsten Landin