AIK - ett favoritlag inför SM

Tisdag 12 juni 2018

Jacob Glennemo vinnare på Eccotouren i Danmark.
Jacob Glennemo vinnare på Eccotouren i Danmark.
AIK ett favoritlag
Årets stora golfhändelse för oss i AIK är givetvis sommarens Lag-SM på Barsebäck den 18-21 juli. AIK är en av få klubbar bland de 30 deltagande klubbarna som har både dam- och herrlag på plats. 

AIK:s herrar som i fjol blev tvåa, bara ett slag efter Vasatorp, tillhör såklart medaljkandidaterna även i år. Damerna debuterar i den högsta serien och nykomllingar är väldigt sällan favoriter men våra damer vann i fjol division 1 med rekordmarginal och med nyförvärvet Isabella Deilert är AIK även på damsidan en medaljaspirant.

Spelarna
Inför ett mästerskap är det givetvis intressant att se vad spelarna presterat och åt vilket håll formen går. Oerhört glädjande är att AIK noterat vinster både på dam- och herrsidan på Swedish Golf Tour. My Leander vann i Norge och Jacob Glennemo i Danmark. Internationellt levererar Simon Forström i princip varje vecka på Challengetouren och My Leander har radat upp fina insatser på LETAS, damernas undertour till Europatouren.

I helgen senast noterade Jesper Kennegård sin bästa insats på länge då han blev delad femma i PGA Championship på Lilla Vik. Micke Lindberg som bara missade en kvalgräns i fjol på den Nordiska Ligan har inte riktigt fått till det i år ännu. Bara en topp 10 placering så här långt på den Nordiska Ligan.

Nyförvärvet Isabella Deilert har haft ett flerårigt uppehåll men är nu tillbaka på den svenska touren och nu i svartgult. Hon har redan två topp tioplatser på tre starter. Josefine Nyqvist är tillbaka en en längre tids skada och gör sin första start i Hinton Golf Open på Sofiedal och Alexandra Aläng har ännu inte fått till det på sina tre starter.

Jocke Rask har lämnat AIK för spel i Kallfors och Natalie Wille har dragit ner på sitt tävlande men kommer att förstärka AIK under Lag-SM på Barsebäck.

SM-Match på Österåker
Match SM inleds den 28 juni och i startfältet finns hela sju spelare från AIK med, fyra damer och tre herrar. AIK som har fina traditioner från Match SM. Segrar 2011, 2014 och 2017 genom Niklas Bruzelius, Jesper Kennegård och Jocke Rask.

Dessvärre kommer inte My Leander till start då hon väljer den internationella touren LETAS istället. Ett förståeligt val men hon hade varit en av favoriterna om hon ställt upp. Istället får vi hoppas på Josefine Nyqvist, Isabella Deilert och Alexandra Aläng.

På herrsidan mönstrar vi det vi har och det är bra. Simon Forström spelar Challengetour men vi som tar oss ut till Österåker får se tre AIK:are med mycket bra chanser att gå långt, Jacob Glennemo, Jesper Kennegård och Micke Lindberg. 

Match SM börjar den 28 juni med två omgångar för herrarna och en för damerna. På fredagen den 29:e spelas åttondels- och kvartsfinaler för både herrsr och damer. Lördagen den 30:e juni avslutas SM med semifinaler och finaler i båda klasserna.

Karsten Landin