Lag-SM på Barsebäck lördag 20 juli

Söndag 21 juli 2019

Fyrorna i årets Lag-SM för damer och herrar
Fyrorna i årets Lag-SM för damer och herrar

Den gamla devisen att det aldrig är över förrän slutsignaler ljuder eller den sista putten är slagen oavsett hur hopplöst utgångsläget varit från början kom verkligen att gälla när Lag SM till slut skulle avgöras. 

 

När våra herrar peggade upp på Barsebäck för de fyra sista singlarna i årets Lag SM var vi tretton slag efter dittills suveräna Upsala och med tanke på Anton Karlssons och David Nyfjälls kapaciteter kändes uppgiften övermäktig. 

 

 

När samtliga spelare spelat nio hål den sista rundan hade AIK inte bara knaprat in på täten utan i allra högsta grad även blandat sig i tätstriden. Och inte bara AIK skrällde. Även våra främsta antagonister den senaste åren var också på gång. AIK, Vasatorp och Gävle var trion som jagade ledarbollen Upsala, Landeryd och Karlstad. Gävle och Karlstad hade det tungt och föll tidigt i sammandraget. Jacob Glennemo spelade i den första bollen med Vasatorps Robin Pettersson, och som de spelade. De radade upp birdies och visade vägen för övriga efterföljande lagkamrater. När Jacob Glennemo slog ut först på det sextonde hålet efter sin fina birdie på det svåra femtonde hålet var AIK bara två slag från ledande Landeryd. 

 

De sista tre hålen kom precis som i fjol vara avgörande, då till vår fördel i år till vår nackdel. En pånyttfödd Jesper Kennegård spelade fantastisk golf den sista rundan. En dubbelbogey på första hålet bekom honom inte utan han vände den trista starten till något riktigt bra. Efter birdien på hål elva var han ett slag under par och inför hål tolv som väldigt många gör birdies på steg omedvetet mina förväntningar för känslan var bra. Via en mycket stark putt från dryga tre meter lyckas Jesper rädda bogey. Måste erkänna att tanken for genom mitt huvud att där rök den lilla chans vi hade men redan hålet därpå återigen storspel från Jesper med birdie från dryga två meter. Ny birdie på fjorton från nästan samma avstånd. Missad green på svåra korthålet femton och en bogey men än en gång snabbt tillbaka in i matchen med en snygg birdie på hål sexton par fem. Riktigt skönspel på både sjutton och arton resulterade i birdieputtar inom tre meter men Jesper fick nöja sig med 70 slag tre under och bästa gnagare för dagen. Det här gladde mig mycket för det var länge sedan jag såg någon spela så underhållande och bra golf på när håll. Mikael Lindberg och Simon Forsström noterade båda 74 slag två under par.

 

AIK har aldrig under sina åtta år i högsta serien spelat så bra singel på Mastersbanan som den här gången. 289 slag och totalt tre under par, vilket är hela åtta slag bättre än vårt tidigare bästa 297 slag från 2017 och ändå räckte det inte denna gång. Landeryd vinner med två slag före Vasatorp, fem slag före Upsala och sex slag före fyran AIK. Landeryd sätter nytt turmeringsrekord med 1111 slag. AIK tangerar sitt rekord 1117 från i fjol men det räckte ändå bara till en fjärdeplats. Tala om kvalité.

 

Från greenkanten

Karsten Landin