Portträtt – Simon Forsström

Publicerat 2023-05-15

Det har gått väldigt fort men ändå inte

Den 14 maj kom att bli en historisk dag för AIK Golfklubb när Simon Forsström som förste AIK:are spelade hem en seger på europatouren numer DP World Tour. Mot den bakgrunden finns det allan ledning att mer ingående berätta om Simons resa mot världstoppen.


För tretton år sedan hade jag tagit mig till Söderby för att följa våra tre AIK:are (Bruzelius, Högberg,Edberg) i Söderby Open. En tävling på den svenska proffstouren. Ingen av de mina fanns med i den absoluta toppen utan jag fick nöja mig med att följa ledarbollen där Mathias Johansson och Simon Forsström var ute för att vinna. Det blev till slut Mathias som vann men just efter tävlingen samtalade jag med Simon och hans far och senare samma år stod det klart att Simon skulle representera AIK från och med 2012. Med Simon följde även Mathias och redan första året i AIK 2012blev AIK bronsmedaljörer på Lag SM med båda killarna i laget.


Individuellt gick det väl så där både 2012, 2013 och 2014. På hösten 2014 hade vi som vanligt en elitträff på Svartinge där vi förutom golfträning även samtalade om mål, etappmål och vägarna dit.Bara en av spelarna vågade då säga att ” ”Jag ger det här tre år till och har jag inte tagit mig vidare till nästa nivå då får jag nog se mig om efter någonting annat att göra”. Det var modigt att säga så ien miljö där fler av Simons lagkamrater var högre rankade än han själv.


Simon stretade på och 2015 började det hända saker. En tiondeplats i Fjällbacka Open följdes upp med den första stora segern när han vann Trummenäs Open på den Nordiska Ligan. Samma år fickhan möjlighet att spela Scandinavian Masters på PGA National och som han spelade. Han klarade cuten med bravur och uppmärksammades mycket av främst radio som var nyfikna honom men också klubben han spelade för. På sommaren och hösten radade Simon upp topp tio placeringar och hade inför tourfinalen på Ljunghusen chans att ta sig in på Challengetouren. Simon kom tvåa i tävlingen och slutligen femma på rankingen vilket innebar att han skulle spela CT 2016.


I sin femte tävling på CT kom den första internationella vinsten när han vann KPMG Trophy i Belgien hela tjugo slag under par. Simon var nu definitivt mogen den nya högre nivån. Han fortsatte att etablera sig på CT under 2017 och han inledde 2018 med att klara cuten i de sju första tävlingarna(bland annat två topp tio platser) men resten av säsongen uteblev framgångarna delvis beroende på en skada. Nya tag gällde nu 2019 men det ville sig inte mycket på grund av att Simon drogs med skador och problemen präglade även 2020 där han varvade tävlandet mellan flera tourer (NordiskaLigan, ECCO Tour och CT). Han fick dock inbjudningar till CT under 2021 men spelet fanns inte där och han var tillbaka på den Nordiska Ligan 2022.


Simon visste vad som krävdes och tillsammans med tränare Jocke Grönhagen gnuggade de vidare på ett upplägg de trodde på. Bra spel i februari, mars och april ledde fram till seger i Fjällbacka Open2022 på MoreGolf Mastercard Tour. Efter det radade Simon upp topp tio placeringar på den NordiskaLigan innan han fick chansen på CT i finska Vierumäki. Det blev en sextonde plats och veckan därpå fick han en ny chans i danska Frederikshavn som han verkligen tog genom att bli tvåa. Nu fick han flerinbjudningar till CT och han klarade cuten i samtliga av de återstående tävlingarna utom en. Han var tillbaka.


De fina insatserna på CT gav honom en direktplats i tourkvalets steg 3 till DP World Tour. På Infinitumi spanska Tarragona i mitten av november säkrade Simon tourkortet till DP World Tour genom en fullständigt fenomenal insats över sex rundor (29 slag under par). Detta innebar att han redan åttadagar senare peggade upp i Sydafrika i anrika Joburg Open. Simon slutade nia i debuten på DP World Tour vilket är anmärkningsvärt. Visst har det hänt förr men hur många spelare har hamnat topp tio isin debut på europatouren!! Tre veckor senare, i sin fjärde start, blev han fyra på Mauritius.Tillfälligheter invänder kanske någon men inte. I februari en åttonde plats i Indien och därefter tre klarade cuter innan segern i Belgien var ett faktum.


Har det gått fort? Ja sedan augusti i fjol har det gått i raketfart men fram till dess har Simon målmedvetet och ihärdigt klättrat steg för steg, bit för bit. Det tog honom fjorton år från proffsdebuten 2009 till att nå europatoppen. För närvarande håller han en sjuttonde plats på DPWorld Tours ranking och i morgon den 16 maj väntar kval till US Open på Walton Heath GC (OldCourse), Walton on the Hill, Surrey, England.

Blir jag förvånad om han grejar det. Inte ett dugg.

En massa bra egenskaper

Jag har således följt Simon i snart tretton år och vill säga att jag känner honom på något sätt. Hur som helst är han en person som jag tycker har många bra egenskaper. Han är mycket vänlig, ganska lågmäld och han är ödmjuk. Ingen av hans fina insatser har hittills stigit honom åt huvudet. Han är lojal och en mycket bra lagspelare vilket han visat ett otal gånger i samband med Lag SM. Ofta är det Simon som fått ta hand om våra nya när de kommit till oss. Hans fina foursome resultat på Lag SM är ett kvitto på detta. Lagkänslan förstärks också av att han alltid svarar på mejl, sms och/eller telefon. Min känsla är att han alltid är närvarande och så hoppas jag att det alltid kommer att vara.


Vill också lyfta fram Jacob Glennemo som numer bär Simons bag. Jacob som själv gjort många internationella framträdanden och själv fortfarande är en mycket kompetent golfare, kommer tror jag, göra mycket bra för Simon. Jacob är också en vänlig, lågmäld och ödmjuk person och tillsammans tror jag de kommer få fler framgångar. Att Jacob kom att bära Simons klubbor blev något av en tillfällighet. När CTvar på Österåker förra året följde Jacob Simons spel och kunde då konstatera att Simon hade goda chanser att nå tourens slutspel och då är spelarna tvungna att ha caddie. Via Simons mamma men också till Simon själv meddelade Jacob att han var tillgänglig och på den vägen är det. Sedan i november har paret haft många framgångar tillsammans och jag blir inte förvånad om det blir fler inom kort.

Min förhoppning är att de båda fortsätter vara ödmjuka och ta framgångarna med ro för det är en dag på jobbet i morgon också.


Karsten Landin

Resultat Soudal Open

DP World Tour ranking

ANTWERPEN, BELGIUM – MAY 14: Simon Forsstrom of Sweden poses for a photograph with the trophy alongside his caddie following victory during Day Four of the Soudal Open at Rinkven International Golf Club on May 14, 2023 in Belgium. (Photo by Richard Heathcote/Getty Images)

Bild högre upp: ANTWERPEN, BELGIUM – MAY 14: Simon Forsstrom of Sweden poses for a photograph with the trophy following victory during Day Four of the Soudal Open at Rinkven International Golf Club on May 14, 2023 in Belgium. (Photo by Richard Heathcote/Getty Images)

ANTWERPEN, BELGIUM - MAY 14: Simon Forsstrom of Sweden poses for a photograph with the trophy following victory during Day Four of the Soudal Open at Rinkven International Golf Club on May 14, 2023 in Belgium. (Photo by Richard Heathcote/Getty Images)