Till minne av Michael Carpelan

Publicerat 2023-07-02

Fastän Micke är tretton år äldre än jag kan jag säga att jag nu mist en väldigt kär vän. Micke avled i onsdagsnatt efter en längre tids sjukdom. Trots denna vidriga cancer höll Micke humöret uppe så mycket det bara gick. Vi pratades vid för tre veckor sedan och då sade han att det var ganska dåligt. Något sådant brukade han aldrig säga utan det var full rulle framåt hela tiden. Jag förstod då att det inte var långt kvar.

Micke har så många gånger förgyllt min och AIK Golfs vardag med sin generositet och sitt starka engagemang i AIK och då inte minst glöden för AIK Golf dam- och herrelit. Skulle kunna sitta hela dagen och berätta om händelser där denna passion tog sig härliga uttryck. En gång tog han med sig några av sina årskamrater i gubblaget till finalen av division 1 för att heja fram damerna till en efterlängtad plats i högsta serien – och visst vann tjejerna.

Flera gånger har han stöttat våra lag i Derbygolfen mot Djurgården både mentalt och ekonomiskt. Han har med en fantastiks glöd sett till att vårt härliga ”gubblag” tagit för sig i distriktsseriespelet.

Han har också vid flera tillfällen visat sin uppskattning för våra elitlag. Detta tog sig bland annat uttryck i flera fina julmiddagar i Djursholm där styrelsen och funktionärer kunde glädjas åt att få mingla med våra härliga elitspelare. Detta uppskattade Micke mycket.

Micke som var mycket god vän med min pappa, även han tretton år yngre än sin äldre vän, bidrog starkt till att AIK Golf en gång bildades. Pappa Gert som tillsammans med Mats Eriksson och Pelle Zellén skötte verksamheten i den stora kamratkretsen av golfande AIK:are där Micke var en del dessa härliga golfande AIK-kamrater och han var en av dem som ville se en fortsättning på denna roliga men också viktiga verksamhet. I klubbhuset på Stockholms Golfklubb vid Kevinge var Micke med när AIK Golf, som sedermera blev AIK Golfklubb, bildades 2003. De första åren deltog han i styrelsens arbete för att sedan istället vara en stöttande kraft utanför styrelsen ända till sin bortgång.

Otaliga är de luncher och kaffestunder Micke och jag haft bland annat på Djursholms Golfklubb för att i första hand prata AIK Golf men så klart också fotboll och ishockey där Micke hade starka åsikter. Jag kan utan överdrift säga att jag kommer att sakna Micke mycket vilket jag inte är ensam om. Micke skulle fyllt 84 år i september.  

Karsten Landin